El Vampir


El Vampir (The Vampyre) és un relat escrit per John William Polidori, que va néixer a Londres, el 7 de setembre de 1795, i morí a Londres, el 24 d’agost de 1821. Va ser metge i escriptor.   

John William Polidori va ser el creador del gènere del vampir romàntic. Escrigué aquest llibre a Ginebra en les famoses i tempestuoses nits del 16 al 19 de juny de 1816. a Villa Diodati, una mansió vora el llac Leman (Suïssa).

Entre festes i balls de la noblesa de Londres, un jove ric, Aubrey, coneix un home misteriós: Lord Ruthven, per qui se sent fascinat. Amb el temps, el jove descobreix que el Lord és perillós… Quan Aubrey va a Grècia, coneix Ianthe, una jove que li explica històries sobrenaturals, i li parla sobre els vampirs. Aubrey no pot deixar de pensar-hi… El vampir és un llibre de misteri i aventures que et convida a reflexionar sobre la por, les supersticions i la fragilitat de la ment humana.

El dia 16 d’abril vam fer una altra trobada amb videoconferència entre les companyes i companys d’Ampans i l’Ana, la nostra bibliotecària –jo no hi vaig ser perquè estava malalt–. I com ja és habitual es va fer a partir del nou format del Club de Lectura en Veu Alta. L’Ana em va explicar que, com sempre, va ser un èxit, i que malgrat que no tots se’l van poder llegir per un tema logístic a l’hora de demanar el llibre en el seu centre ells ja coneixien aquesta obra, però se’l tornaran a llegir.  

 Per part meva ja veig que les preguntes que us volia fer no van caldre, però sí que m’hauria agradat comentar-vos amb una mica més de luxe de detalls el perquè de tot plegat de l’obra, el com i el perquè d’El Vampir. Per tant, si m’ho permeteu ho faré ara des d’aquí.

 Edició alemanya de 1819

John William Polidori va ser metge i secretari personal del poeta Lord Byron. En una nit de 1816, una pluja inacabable els va tancar molts dies a casa (fou l’any sense estiu), a Villa Diodati, al costat del llac Leman, a Ginebra.

 Lord Byron, Polidori, Percy Shelley i la seva flamant esposa Mary, van passar la nit llegint històries de fantasmes i l’avorriment dugué a Lord Byron a proposar escriure les seves pròpies històries. Mary Shelley i Polidori van dur a terme el desafiament. Ella va escriure Frankenstein, i ell va escriure un conte de vint pàgines amb el títol concís d’El Vampir  

                                                                Lord Byron

 Es va inspirar en un aristòcrata pàl·lid, alt i prim i misteriós, un terrible seductor de mirada indiferent i freda. En realitat, Ruthven és un despietat retrat de Lord Byron. La mania i la poca simpatia que sentia Polidori cap al Lord pren en aquest relat l’aire d’una venjança eterna, deixant la malvada naturalesa de l’aristòcrata bevedor de sang per a la llum de la posteritat. 

És sabut que Byron ridiculitzava els escrits de Polidori i que, fart dels seus aires literaris, el va acomiadar. No obstant això, Polidori té un mèrit com a escriptor: tot i la senzillesa del relat i tot i mantenir una trama lineal, el text conserva un deliciós encant, i ja heu vist que es llegeix molt de pressa, tal com us deia.

 En definitiva, doncs, hem tingut una oportunitat d’or per descobrir una petita joia deñ «terror vampíric», i que el mite vampíric, molt abans d’estar en les pàgines dels llibres, es va trobar en els temors ancestrals del folklore popular, especialment centreeuropeu. Als Balcans, a Bulgària, a Romania, a Grècia, a Polònia o a Rússia la figura del mort vivent xuclador de sang que s’aixeca del seu taüt reapareix esporàdicament al llarg dels segles. Però això ja pertany a una de les preguntes que us hauria volgut fer. Deixem-ho doncs! 

 Fins a una altra estona, amigues i amics. i moltes gràcies per ser-hi! Una abraçada ben forta!!

Una resposta a “El Vampir

  1. Aquest Vampir va obrir el meló, però el Frankenstein de Mary Shelley, nascut aquella mateixa nit de trons i llamps, és una obra mestra. I també ho és el Dràcula de Bram Stoker, seqüela molt més reeixida de l’obra de Polidori. Per als amants del gènere, dues grans nivel·les, molt millors que les moltes pel·lícules que se n’han fet després. Bona feina, amics! Suposo que la devíeu llegir amb un forc d’alls al coll i una gerreta d’aigua beneita… 😉

    Liked by 1 person

Deixa un comentari