Romeo i Julieta. Romeu és condemnat només al desterrament de la ciutat de Verona.

oAvui l’Ignasi ha vingut més content que mai. M’havia parlat molt d’un besavi seu que havia sigut l’alcalde de Manresa, i sempre ha buscat la informació d’ell on fos. I fins ara no havia aconseguit res. Ara ja ho sap segur!! Jo també m’he posat content, fins i tot prometo que volia celebrar-ho amb tothom. Tots el felicitàvem. S’ho mereix!

El 28 de juliol de 1950 Margarida Xirgu dirigeix “Romeo i Julieta” amb versió castellana de Marcelino Menéndez y Pelayo, amb la Comedia Nacional del Uruguay en el Teatro Solís.

plantilla1pp_w944_h629

Hem començat recordant els capítols anteriors; d’aquesta manera podem lligar millor la història de Romeu i Julieta, i alhora els plans que té fra Llorenç d’unir les dues famílies, però les coses no van sortir com ell esperava.

Tibald arriba a la plaça de Verona on hi ha Mercucio i Benvolio disposats a barallar-s’ho. Cada vegada s’hi aplegava més gent per barallar, i quan Romeu arribà i veu el que passa, intenta per tots els mitjans d’evitar-ho. Ara sap que Tibald és el cosí de la seva esposa i no pot permetre que aquest combat es produeixi. Romeu li demana perdó i la gent no entenia l’aparent covardia que manifestava. En un moment que Romeu s’interposa entre Tibald i Mercucio, aquest resulta ferit de mort.

[…] —Maleïdes les vostres famílies i les vostres enemistats! Aquel brivall de Tibald m’ha ferit de mort! […]…..

—Pareu un moment, si us plau —diu la vostra monitora—. Què vol dir «brivall?»

No ho sabem. Com sempre, cap problema: per a això tenim el diccionari al nostre costat.

—Mercè, m’ajudes a buscar aquesta paraula?

—Aquí la tenim! Brivall. El DIEC diu: «brivall. 1 m. [LC] Home de la gentalla, de la briva. / 2 m. [LC] Noi eixerit o entremaliat.»

Ara sí que tenim un desconcert. Com pot ser que un home en mati un altre i el diccionari digui que «brivall» significa un «Noi eixerit o entremaliat»? Perquè «un home de la gentalla, de la briva», no s’entén. Es decideix per unanimitat que direm que és un canalla. Discussió sense espases, pacíficament:

—Canalla és en castellà! Canalla són els nens!…

Al final es pot solucionar i continuem.

1355759767-1608781602-71_castelvecchioverona_1189554593

Aquest pont està siutat al nord d’Itàlia, damunt del riu Adige a Verona. Està unit a la fortalesa Castelvecchio. Fou construït l’any 1356, en el seu moment va ser el pont arquejat més llarg amb 47,8m. Els arcs del pont estan fets de marbre i les estructures superiors de totxos vermells igual que les torres ubicades als extrems. Aquestes van ser destruïdes pels francesos al segle XVIII; tan mateix el tauler del pont va ser destituït per les forces nazis en la seva retirada durant la segona guerra mundial al 1945. El pont va ser reconstruït als anys 50 del segle XX.

calle-compania1

Llavors Romeu sí que s’enfurisma i mata Tibald. De seguida arribà la guàrdia i Romeu ha de fugir. Benvolio respon les preguntes que li fa el príncep Escalus.

Romeu és condemnat només al desterrament de la ciutat de Verona. No hi ha presó, perquè Romeu no volia lluitar: és un home de pau. Però mai més no hi podria tornar, a Verona.

Romeu, desesperat per la mort de Mercucio i Tibald, es refugia amb fra Llorenç a qui explica tot el que ha esdevingut. Julieta no es creu la mort del seu cosí quan li ho explica la seva dida. Dubta de Romeu, alhora que pensa que ell no pot ser capaç de fer una cosa així. La dida li promet a Julieta que veurà Romeu aquella mateixa nit abans no marxi desterrat; Julieta li dóna un anell per a ell, mentre marxa a plorar amb la seva família.

Mentrestant la dida marxa al monestir on és Romeu. Fra Llorenç l’està convencent que no és tan greu que l’hagin desterrat. Pot anar on vulgui, a un altre lloc. Però per a Romeu estar separat de Julieta és com ser mort, fet que fra Llorenç considera un desagraïment a la bona voluntat del príncep.

Comentem una bona estona si en Romeu té raó o no.i també si la té fra Llorenç.

En això que arriba la dida i Romeu es vol treure la vida en saber que Julieta està molt trista i creu que és un assassí. Llavors fra Llorenç li diu que té un pla. Li proposa que s’acomiadi aquella mateixa nit de Julieta i marxi a Màntua. Ell s’encarregarà de solucionar les desavinences entre les dues famílies i li ho farà saber a través del seu criat Baltasar.

El company Enric és un home que ha viatjat molt, i que no solament ens diu on estan situades les ciutats en un mapa, sinó que també ha estat a la majoria d’aquestes ciutats. Ens explica coses de Màntua.

Deixa un comentari